MAGYAR FILMPLAKÁT KIÁLLÍTÁS ÉS VERSENY 2011

KÖZÖNSÉGDÍJ

AZ ÉV PLAKÁTJA

GRAFIKUS

ZASH/Dömsödi Zsolt

Az idei filmplakát pályázat zsűrije azt a döntést hozta, hogy hasonlóan a két évvel ezelőtti pályázathoz, idén sem ad ki díjat.

A döntést a következőkkel indokolja:

Megköszönve a pályázaton résztvevők és a szervezők munkáját és elismerve, hogy néhány pályamunka részleteiben tartalmazott kiemelhető erényeket, a zsűri tagjai mégis úgy találták, hogy egyetlen mű sem emelkedik a díjjal való kitüntethetőség átlaga fölé.

A tervezőgrafikus szakma és a műfaj hagyományain alapuló magas szintű képalkotás nem jelenik meg a bemutatott plakátokon. A jó filmplakát mindenkori jellemzője, hogy a maga speciális képi eszközeivel igyekszik megérinteni a leendő nézőt. A saját nyelvén szűkszavúan szól arról, amit a film a maga eszközeivel igyekszik kifejezni. Lehetőség szerint nem csak a filmet illusztrálja, hanem a manuális vagy épp nem manuális képcsinálás sikerét ünnepli. Optikai izgalmat kelt, miközben mesél és informál. Némileg független, már-már autonóm narratívát hoz létre. Ráadásul a jó filmplakát, hasonlóan a színházi plakáthoz, egy rövid ideig a bemutatott mű körítésének része, de szerepe, hatása tovább él. Újra és újra kézenfogja a nézőt, hogy a saját világán keresztül vezesse a nézőtérre. Éppúgy, mint ahogyan a film sztorijának túl kell élnie a film végét. Műtárgy, korlenyomat, esetleg kultusztárgy lehet belőle. Gondoljunk csak Coppola Keresztapájá-nak klasszikus ikonná vált plakátjára!

A filmplakát a többi között a kultúra része. A kultúra pedig nem csak praktikus tudás megőrzéséről szól, hanem annak időbeli, generációkon átívelő „utaztatásának” is tudatos módja. Utóbbi komoly feladat. Formálása fontos a célszerű figyelembe vétele mellett. A jó plakátnak tehát meg kell szólalni akkor is, ha már a közvetlen, praktikus ok nincs jelen. A gyakorlati cél akkor válik kiaknázható korláttá, ha a képi repertoár, a tipográfia ismerete és tisztelete, a tudatos komponálás képessége segít ebben. Művé az „eszköz” csak így válhat. Az általános szakmai értékátlagot alig vagy épp meg sem közelítő munkák ma díjazás formájában nem érdemelnek kiemelést.

Lelkes László
Munkácsy-díjas grafikusművész
egyetemi adjunktus


Az idén immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Filmplakát Kiállítás május 5-11. között! A rendezvényen a 2010. évben, a magyar mozikban megjelent összes magyar tervezésű filmplakát bemutatásra kerül.
Az eredeti koncepciónak megfelelően, fontosnak tartjuk évről évre összegyűjteni és minden előzetes válogatás nélkül a közönség és a szakma elé tárni egy teljes év filmplakát termését. Nem hisszük természetesen, hogy minden alkotás maradéktalanul megfelel a filmplakátokkal szemben támasztott igényeknek, pusztán látleletet akarunk adni e terület állapotáról, ahol egyszerre vannak jelen a remek és a kevésbé sikerült művek.
Úgy véljük, törekvésünkkel tovább javíthatunk a filmplakátok megjelenésén és presztízsén.

A kiállított filmplakátok közül egy szakmai zsűri és a közönség választja ki a nyertes alkotást. A szakmai zsűri tagjai: Lelkes László, Molnár Gyula és Zsótér László tervezőgrafikus művészek. Idén, 22 darab filmplakát van versenyben az „Év Filmplakátja” díjért.
A közönség ismét szavazhat a kiállítás helyszínén, illetve a szemle programok helyszínein kihelyezett urnáknál; és leadhatja voksait a rendezvény megújult honlapján is.
A megkezdett hagyományt folytatva, a díjakat a tervezők kapják. A fődíj egy Samsung CLP-670nd multifunkciós lézernyomtató.
A Magyar Filmplakát kiállításnak idén a Corvin mozi ad otthont. Várunk minden érdeklődőt 2011. május 5 - 11. között.

Köszönjük, hogy megtiszteltél látogatásoddal, ne felejtsd el leadni a szavazatodat!

A kiállítás szervezője: Seji Amezinim
A kiállítás ötletgazdája és kurátora: Hutlassa Tamás

 
created by: AdoBit Ltd.