Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MAGYAR FILMPLAKÁT KIÁLLÍTÁS ÉS VERSENY 2010

Bár a zsűri egybehangzó véleménye az volt, hogy a pályázaton résztvevő munkák kreatív-szakmai színvonala egyetlen esetben sem érte el a kiváló minősítést, az Apaföld című film plakátja mégis jelentősen kiemelkedik a mezőnyből. A tervezőgrafika és a fotó hosszú ideje természetes viszonyban van egymással. A fénykép jól értelmezett átvezetése grafikai összefüggésekbe viszont sajnos ritkán valósul meg mostanában. Ebben az értelemben tekinthető sikeresnek a nyertes mű. Tiszta, markáns kompozíciós elvet követve az alkotó nem elégszik meg a fotó illusztratív szerepeltetésével. A felület képi rendszerét a jól választott képpel együtt, azt kiterjesztve építi fel. A hozzá rendelt tipográfiát kreatívan kezeli, finom ötlettel változtatja egyénivé a szabvány betűk mértéktartó, egyéni, elegáns módosításával. A munkán tükröződik a szakmai igényesség és szaktudás. Mindemellett jól tükrözi a film hangulatát.

Lelkes László
Munkácsy-díjas grafikusművész
A szakmai zsűri elnöke


Az idén immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Filmplakát Kiállítás február 2-8. között! A rendezvényen a 2009. évben, a magyar mozikban megjelent összes magyar tervezésű filmplakát bemutatásra kerül.
Az eredeti koncepciónak megfelelően, fontosnak tartjuk évről évre összegyűjteni és minden előzetes válogatás nélkül a közönség és a szakma elé tárni egy teljes év filmplakát termését. Nem hisszük természetesen, hogy minden alkotás maradéktalanul megfelel a filmplakátokkal szemben támasztott igényeknek, pusztán látleletet akarunk adni e terület állapotáról, ahol egyszerre vannak jelen a remek és a kevésbé sikerült művek.  
Úgy véljük, törekvésünkkel tovább javíthatunk a filmplakátok megjelenésén és presztízsén.

A kiállított filmplakátok közül egy szakmai zsűri és a közönség választja ki a nyertes alkotást. A szakmai zsűri tagjai: Petrányi Viktória producer, Lelkes László Molnár Gyula, Zsótér László és Csordás Zoltán tervezőgrafikus művészek. Idén, 24 darab filmplakát van versenyben az „Év Filmplakátja” díjért.
A közönség ismét szavazhat a kiállítás helyszínén, illetve a szemle programok helyszínein kihelyezett urnáknál; és leadhatja voksait a rendezvény megújult honlapján is.
A megkezdett hagyományt folytatva, a díjakat a tervezők kapják. A fődíj egy Samsung CLP-670nd  multifunkciós lézernyomtató.
A Magyar Filmplakát kiállításnak idén az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont. Várunk minden érdeklődőt 2010. február 2- 8. között.

 

Köszönjük, hogy megtiszteltél látogatásoddal!

A kiállítás szervezője: Seji Amezinim
A kiállítás ötletgazdája és kurátora: Hutlassa Tamás

 
created by: AdoBit Ltd.