"Mert a jó plakát nem csupán mint üzleti közvetítő jelent
sokat, de mint tiszta művészi produktum is fenntartás nélkül
élvezhető és értékelhető, akárcsak egy tájkép vagy portré.
Anélkül hogy valódi hivatását elejtené, a festészet minden
eddigi értékét magába hordhatja, sőt bármely művészien
készített képnél könnyebben gyarapíthatja új értékekkel."

Kassák Lajos: A plakát és az új festészet. MA, I. évf. 1.sz, 1916

Küldetés:
A magyar film és a mozi nem létezhet közönség nélkül. Minden lehetőséget meg kell ragadnunk annak érdekében, hogy a közönséghez közelebb hozzuk a filmeket és a mozit. Moziba - sajnos - ma még kevesen járnak, a filmekkel így csak ők találkoznak.
A filmek plakátjait azonban sokkal többen látják. A közönség általában előbb találkozik a filmplakátokkal, mint a filmekkel, talán itt el is dőlhet egy adott film sorsa. Megnézik vagy nem. Ezért a filmplakátok jelentősége sokkal nagyobb annál, mint ahogyan arra ma tekintünk. A filmplakátok szerepe és feladata, a közönség-mozi-siker rendszerben bonyolult és sokrétű. A filmipar minden szereplője - alkotók, filmelőállítók, forgalmazók mozisok -, alapvetően érdekeltek abban, hogy a filmplakátok teljesíteni tudják összetett feladatukat. A filmplakát egyrészt kereskedelmi szempontú eszköz, másrészt alkalmazott képzőművészeti alkotás. Megítélésünk szerint ez a komplexitás alkalmassá teszi a filmplakátot arra, hogy egy rendszeres kiállítás épüljön rá. A kiállítás és verseny célja, ösztönözni a megrendelőket és az alkotókat arra, hogy olyan filmplakátok szülessenek, amelyek a legmagasabb színvonalon tudnak megfelelni küldetésüknek. A kiállítások megszervezésével aktívan működhetünk közre a közönség és a film viszonyának javításához, a filmek és a hozzájuk kapcsolódó egyéb művészeti ágak presztízsének emeléséhez.

Tartalom:
A harmadik Magyar Filmplakát Kiállításon valamennyi olyan magyar tervezésű filmplakátot láthatja a közönség, amely a 2005. évben, a magyar mozikban bemutatott filmet népszerűsít.

Az eredeti koncepciónak megfelelően fontosnak tartjuk évről évre összegyűjteni, és a közönség és a szakma elé tárni egy teljes év magyar filmplakát-termését.
A kiállításra lehetőség szerint minden bemutatott film hazai tervezésű plakátját meghívjuk és minden előzetes válogatás nélkül be is mutatjuk. Nem hisszük természetesen, hogy minden alkotás maradéktalanul megfelel a filmplakátokkal szemben megfogalmazott igényeknek. Látleletet akarunk adni e terület állapotáról, ahol egyszerre vannak jelen a remek és kevéssé sikerült művek.

A Filmszemle alatt idén először kerül megrendezésre a 'Filmplakátok tündöklése és bukása' című beszélgetés, amelyben a filmforgalmazók, grafikus művészek és a filmek alkotói a filmplakátok jelenlegi helyzetét vitatják meg. A beszélgetés időpontja: 2006. február 4.,  délelőtt 11:00.

A kiállított 23 filmplakát közül, ahogyan tavaly is, egy szakmai zsűri és a közönség választja ki az 'Év plakátját'. A szakmai zsűri tagjai: Katz Dávid, Orosz Márton, Pinczehelyi Sándor, Török Ferenc és Zsótér László.
A közönség a kiállítás helyszínén, illetve a Filmszemle programok helyszínein kihelyezett urnáknál szavazhat, valamint várjuk a szavazatokat megújult honlapunkon is.

A megkezdett hagyományt folytatva, az 'Év plakátja' díjakat a tervezők kapják.
Idén egy-egy HP Designjet 30 nyomtatót adunk át a két nyertesnek, melyet a HP Invent ajánlott fel.

A kiállítás bázisát képező, és a versenyben résztvevő plakátok mellett bemutatunk egy válogatást a '60-as '70-es évek magyar filmplakátjaiból. Négy neves grafikus: Bakos István, Darvas Árpád, Molnár Kálmán és Oláh György példamutató munkái is megtekinthetők lesznek.

A kiállítás helyszíne a Millenáris Teátrum épülete. A 'Hajó' elnevezésű teremben
2006. február 1-7. között tekinthető meg a Magyar Filmplakát Kiállítás.

A kiállítás ötletgazdája és kurátora: Hutlassa Tamás